Rețea WiFi 2.4 GHz vs 5 GHz și casa inteligentă

closeup-wifi-router-man-using-smartphoneCasele inteligente, locuințele smart devin din ce în ce mai populare și, odată cu aceasta, importanța conectării tuturor dispozitivelor și electrocasnicelor la internet, astfel încât acestea să poată comunica eficient între ele. Unul dintre cele mai importante aspecte ale caselor inteligente smart este setarea corectă a rețelei WiFi care conectează toate dispozitivele și le permite să fie controlate prin aplicații precum Tuya Smart, Smart Life și TTTLock. Produsele conectate la aceste aplicații funcționează în frecvența WiFi 2,4 GHz.

Rețeaua WiFi poate funcționa pe două frecvențe diferite: 2,4 GHz sau 5 GHz. Frecvența la care funcționează în prezent un router WiFi este determinată de setările sale interne. Cele mai multe routere sunt capabile să funcționeze în ambele frecvențe. Routerele mai vechi acceptă doar frecvența de 2,4 GHz. Dacă cumpărați un router nou, vedeți ca acesta să aibă eticheta „dual band”, ceea ce înseamnă, în practică, suport pentru ambele frecvențe.

Diferența între rețelele WiFi 2,4 GHz și 5 GHz

         1) Gama de frecvențe și canale

Gama de frecvență 2,4 GHz este mai mică decât cea de 5 GHz. Aceasta înseamnă că are mai puține canale și mai multe dispozitive care partajează același spațiu. În schimb, intervalul de frecvență 5 GHz oferă mai multe canale și mai puțină suprapunere între ele.

         2) Viteză transfer de date

Viteza de transfer de date este mai mare în rețeaua WiFi la frecvența de 5 GHz decât cea 2,4 GHz. Acesta poate deveni un factor important pentru streaming video sau pentru a juca jocuri online. Frecvența 2,4 GHz este suficientă pentru a crea un ecosistem de casă inteligentă care funcționează bine.

         3) Raza de acțiune semnal

Rețeaua WiFi 2,4 GHz are o rază de acțiune mai mare decât rețeaua de 5 GHz. Aceasta înseamnă că semnalul poate pătrunde mai bine prin pereți și alte obstacole din casă. Acest factor este foarte important pentru ecosistemul casei inteligente. Se presupune că dispozitivele dvs. SMART nu vor fi întotdeauna situate chiar lângă router.

chytra domacnost2

Avantajele rețelei WiFi la frecvența 2,4 GHz

  • acces mai puternic prin pereți și obstacole și rază de acțiune mai mare
  • număr mare de dispozitive acceptate de aplicațiile Tuya Smart, Smart Life și TTTLock

Dezavantajele rețelei WiFi 2,4 GHz

  • viteză mai mică de transfer de date (suficientă pentru funcționarea unei case inteligente)
  • risc de interferență din cauza congestionării canalelor
  • posibilitatea interferenţelor cu alte dispozitive electronice

Avantajele rețelei WiFi 5 GHz

  • viteză mai mare de transfer de date
  • mai puțină susceptibilitate la interferență

Dezavantajele rețelei WiFi 5 GHz

  • rază de acțiune semnal mai mică
  • acces mai slab prin pereți și obstacole
  • lipsa compatibilității cu o casă inteligentă

Cum schimbați frecvența WiFi pe router?

Acest lucru se poate face în setările interne ale fiecărui router. Dacă sunteți un tip tehnic și aveți acces la setările interne ale routerului, atunci nu va fi o problemă pentru dvs. Dacă setările interne ale routerului vă sunt în mare măsură necunoscute, vă recomandăm, datorită varietății mari de tipuri de router de pe piață, să contactați furnizorul dvs. de internet, care vă va oferi instrucțiuni detaliate exact pentru dispozitivul dvs.